София ще въведе противоепидемичните мерки от трети етап на плана за

...
София ще въведе противоепидемичните мерки от трети етап на плана за
Коментари Харесай

Обсъждат затягане на мерките в София и други градове |

София ще вкара противоепидемичните ограничения от трети стадий на проекта за ръководство на пандемията. Това съобщи основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев след съвещание на пандемичния комитет. Предстои решение на националния щаб, в което в детайли ще бъдат написани новите ограничения.

Предвижда се въвеждането на ротационно образование на по-големите възпитаници. Децата от първи до четвърти клас ще продължат да се образоват присъствено.

През идната седмица, която е последна преди междусрочната почивка, в учебно заведение най-вероятно ще останат учениците от 7-и,10-и и 12-и клас, а тези от 5-и, 6-и, 8-и, 9-и и 11-и клас ще се образоват отдалечено, сподели Кунчев и посочи, че окончателното решение ще бъде взето от МОН.

Ще бъдат наложени ограничавания и в заведенията и заведенията за хранене в София – работно време до 22 часа и прилагане до 50% от потенциала в обектите.

Мерките ще бъдат прецизирани в решението на националния щаб, който ще заседава на следващия ден. Според Ангел Кунчев те ще влязат в действие няколко дни откакто бъдат оповестени публично.

Подобни нови ограничавания се чака да бъдат въведени и в другите области с фрапантно покачване на заболеваемостта - Благоевград, Бургас, София-област, Перник, Видин, Стара Загора и Пловдив , сподели още Кунчев.

Мерките по области зависят от предложенията на районните здравни инспекции, посочи той.

Към момента у нас се следи огромна разлика в заболеваемостта в обособените райони, по тази причина към този момент не се разискват нови ограничения на национално равнище. Ако още области доближат крайните стадии на проекта обаче, това ще се случи, сподели Кунчев.

Определените в проекта зони са съсредоточени около огромните академични лечебни заведения в София, Пловдив, Плевен, Варна, Стара Загора. Предстои да бъде основана карта, която в действително време да демонстрира измененията, които настъпват в обособените области, заяви основният държавен здравен контрольор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР